FAQ

Secțiunea următoare prezintă o colecție a celor mai frecvente întrebări. Dacă aveți nevoie de ajutor privind problemele fundamentale la sosirea în Republica Moldova, vă rugăm să verificați mai întâi secțiunea Informații practice.
Desigur, puteți oricând să ne contactați direct, vă v-om răspunde cât mai repede posibil.

Aspecte legate de migraţie

Am nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova?

Cetățenii din statele UE, deținătorii de toate tipurile de pașapoarte, nu au nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de ședere până la 90 zile, timp de șase luni din momentul primei intrări. Permise de ședere (și permise de muncă, permise de studiu, etc) sunt necesare pentru sejururi de peste 90 de zile. Mai multă informație găsiți aici : https://www.mfa.gov.md/right-work-reside/

Am nevoie de permis de muncă în Republica Moldova?

Cetățenii străini și apatrizii care doresc să se angajeze la locurile de muncă în Republica Moldova trebuie să obțină permis de muncă de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din cadrul Ministerului Economiei. Vă rugăm să consultaţi secţiunea noastră pentru mai multe detalii cu privire la condiţiile de muncă. 

De cât timp este nevoie pentru a obține viză pentru Republica Moldova?

Perioada de procesare a cererii de viză este de 2-15 zile, în cazuri speciale luarea deciziei nu trebuie să depăşească termenul de 30 zile. 

Doresc să stau mai mult de 90 zile în Republica Moldova. Cum îmi pot prelungi șederea?

Trebuie să aplicaţi pentru un permis de ședere la Biroul de Migrație și Azil, Bv. Ştefan cel Mare 124, Chișinău. Acesta se face pînă la expirarea celor 90 de zile.

Familia mea este eligibilă pentru orice fel de servicii medicale speciale, în timp ce se află în Republica Moldova?

Aceasta depinde de servicii sociale solicitate, instituțiile noastre medicale sunt deschise pentru a ajuta toate tipurile de familii.

Privind studile de doctorat în Republica Moldova. Cum pot aplica?

Puteți aplica pentru Clusterul educaţional-ştiinţific UnivER SCIENCE (University of Education and Research SCIENCE), aici Universitatea Academiei de Științe a Moldovei împreună cu instituțile de cercetare pregătesc doctoranzii https://www.edu.asm.md/ sau puteți aplica la orice universitate din Republica Moldova.

Asigurări sociale de sănătate

Câte fonduri de asigurări sociale de sănătate sunt în Republica Moldova?

În Republica Moldova avem un fond național de asigurări sociale de sănătate, gestionat de către CNAM, o companie non-profit de stat www.cnam.md .

În cazul în care am nevoie de a merge la un medic specialist, ce fac?

Trebuie să știți că, aveți trei posibilități, suna-ţi la serviciile de urgență (903), sau mergeți la un medic de familie în funcție de locul în care vă aflați în acel moment sau să mergeți la spital. Trebuie să aveți o poliță de asigurare și buletinul de identitate. Aici puteți găsi o hartă a instituțiilor medicale https://www.ms.gov.md/?q=harta-institutiilor-medicale

Taxele

Cât trebuie să achit impozitul pe venit în Republica Moldova?

Veniturile nerezidentilor, care rezulta din activitatile desfăşurate de reprezentantele permanente ale acestora în Republica Moldova, se impoziteaza în modul şi la cotele stabilite pentru veniturile obţinute de persoanele juridice rezidente. Pentru a se califica în calitate de rezident impozabil, persoana fizică trebuie să se afle în Republica Moldova cel putin 183 de zile pe parcursul anului fiscal.

Sunt obligat să declar declarația pe venit în Moldova?

Da, declaraţia se prezintă la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat nu mai tîrziu de 31 martie al anului, care urmează nemijlocit după anul fiscal declarat.Toate taxele sunt achitate în Lei (MDL).

Sunt nevoit să achit contribuția de asigurări sociale din salariul meu?

Cetățenii străini care lucrează în Republica Moldova, care au o rezidență permanentă în țară, au obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale.

Granturi

Unde pot găsi informații despre burse şi granturi în Republica Moldova?

Site-urile www.asm.md , www.expert.idsi.md  oferă răspunsuri la multe întrebări prinvind granturile din Republica Moldova.

De unde pot obține unele informații despre cercetători și domenile de cercetare din Moldova?

Aici puteti găsi cele mai relevante informații https://expert.idsi.md/en/researchers-new

Diverse

Este Republica Moldova țară membră a Uniunii Europene?

Republica Moldova nu este deocamdata ţară membră al Uniunii Europene, dar Guvernul întreprinde toți pașii necesari astfel încît să devină un stat membru în viitorul apropiat. Începînd cu 28 Aprilie 2014, toți cetățenii Republicii Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize, iar la data de 27.06.2014 a fost semnat Acordul de Asociere UE-RM.

Care sunt condițiile necesare pentru a închiria o maşina în Republica Moldova?

Aveți nevoie de buletin de identitate sau pașaport, permis de conducere cu minim 3 ani de experienţă, vărsta minima 23 ani. Sunt acceptate permise de conducere internaționale: de ex. italian, german, grec, rus, etc. 

Ce este de fapt Transnistria?

Regiunea transnistreană a Republicii Moldova, este situată pe malul stâng al râului Nistru. Transnistria nu este controlată de către autoritățile centrale moldovenești. Aceasta și-a declarat unilateral independența la 2 septembrie 1990. Transnistria este organizată ca o republică prezidențială, cu propriul său guvern, parlament, armată, poliție, servicii de securitate, sistemul poștal, telefon sistem și valută. Autoritățile acesteia au adoptat o constituție, steag, imn național, și un strat de arme.

Top